Always vegetarian, often vegan

Couscous salade

De Marokkaanse keuken staat bekend om zijn heerlijke complexiteit, barstensvolle smaken en aromatische gerechten. Een van de hoofdbestanddelen van de Noord-Afrikaanse maaltijden is couscous, een veelzijdig en heerlijk product. 

 

Wat is couscous?

Couscous is gemaakt van griesmeeltarwe, en is niet weg te denken uit de Marokkaanse keuken. Sinds we er mee kennismaakten tijdens een vakantie in Marrakech, is couscous al jaren een geliefde begeleider van verschillende gerechten. Het heeft een delicate en lichte textuur, waardoor het perfect is om smaakvolle sauzen op te zuigen.

Hoe kook je couscous?

Op de couscous  verpakkingen die we in de supermarkt kopen, staat dat je gekookt water en een beetje zout aan de couscous toevoegt, het erdoorheen mengt en 2-5 minuten wacht. We hebben dit een paar jaar gedaan en het ging prima. Toen zagen we een televisieprogramma waarin ze de couscous stoomden. Dat hebben we geprobeerd en hoewel het veel meer tijd kost, vinden we deze kookmethode heerlijk. De couscous wordt veel luchtiger en luchtiger. Dus nu beginnen we met het stomen van de couscous voordat we de rest van de gerechten bereiden. En als we gewoon snel een salade willen, maken we die met kokend water. Je kunt de kookmethode kiezen die je het lekkerst vindt

Marokkaanse Couscous salade

Couscous kan zowel warm als koud gegeten worden. Je kunt het snel koken zoals op de gebruiksaanwijzing staat of je kunt het stomen. Stomen duurt even langer maar de korrels worden dubbel zo groot en minder droog. Deze salade is een prima lunchgerecht, kan bij de BBQ maar ook als picknickgerecht erg geschikt. Serveer met wat hummus en brood.
Voorbereiding 15 minuten
Stoomtijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang: Salade
Keuken: Midden Oosten
Trefwoord: couscous, salade
Porties: 2

Ingrediënten

Couscous salade

 • 200 gram couscous
 • 1 kleine komkommer
 • 10 kerstomaatjes
 • 0,5 rode paprika
 • 0,5 bosje verse koriander
 • 2 theelepels ras el hanout of meng 1 theelepel pittige paprikapoeder met 1 theelepel curry.
 • 2 eetlepels citroensap
 • zout en peper

Instructies

Couscous salade

 • Maak de couscous klaar. Dit kan door kokend water over de couscous te gieten en goed door te roeren. De couscous is dan binnen een paar minuten gaar. Ik vind het zelf lekkerder de couscous te stomen, dat kan ook prima een dag van te voren. Als je een stoompan hebt, vul je deze met couscous en water en zet hem op. Laat minimaal 1 uur stomen en roer regelmatig erdoorheen. Als de couscous droog wordt, kun je wat water of wat olijfolie erdoor heen roeren. Heb je geen stoompan maar wel een grote pan en een ijzeren vergiet die in de pan past? Vul dan de pan met zoveel water dat de onderkant van de vergiet er net tegenaan hangt. Vul de vergiet met de couscous. Breng het water aan de kook en houd het deksel goed op de pan.
 • Snij de komkommer, tomaten en paprika in kleine stukjes.
 • Meng de gare afgekoelde couscous met de groente en een paar blaadjes verse koriander. Kruid met peper, zout en eventueel een theelepel Ras el Hanout en het citroensap.
Heb je dit recept geprobeerd?Tag @helencooksandhelenbakes of tag #helencooksandhelenbakes