Always vegetarian, often vegan

Roken van ingrediënten

Hoe rook je ingrediënten met pannen die je waarschijnlijk gewoon in de kast hebt staan.

Veel gerechten worden smakelijker door er een rooksmaak aan toe te voegen. Veel producten kunnen al gerookt worden aangeschaft maar lang niet alles en zeker niet overal. Wij zijn dan ook op zoek gegaan naar een techniek waarbij we zelf ingrediënten kunnen roken. 

Marineren van droge ingrediënten

Eerst marineren we de sojabrokken. De marinade maakt de brokken vochtig en een beetje zout. Wij marineren vaak met Marmite maar zoute ketjap werkt ook prima. 

Verdun de Marmite of de ketjap met een beetje water. Roer de ingrediënten die je wilt gaan roken erdoorheen. Wij gebruikten hier sojabrokken. Laat de brokken minimaal 30 minuten in de marinade liggen.

Het roken

Op de bodem van de pan die je gebruikt leg je een stuk aluminiumfolie. Dit is om de bodem van de pan te beschermen. Op het folie leg je een handje houtschilfers. 

Je plaatst de vergiet op de houtschilfers, of de stoompan op de pan. Je plaatst het te roken ingrediënt in de stoompan of de vergiet en doet de deksel op de pan. 

Vervolgens doe je het vuur onder de pan aan. Binnen enkele minuten begint de houtschilfers te roken. De rook gaat via de gaten in de stoompan of de vergiet door het ingrediënt heen. Na enkele minuten heeft het ingrediënt de rooksmaak al te pakken. Dan zet je het vuur onder de pan uit en laat, met het deksel er nog op, de pan afkoelen. Dit laatste doen we om niet de hele keuken onder de rook te zetten. 

Na enkele minuten is de rook verdwenen en kun je het gerookte ingrediënt gebruiken in het recept.